ÜST BİRLİĞİMİZ
PANKOBİRLİK :
1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa göre Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin üst kuruluşu olarak 1972 yılında, çağdaş yönetim ve işletmecilik anlayışıyla kurulan PANKOBİRLİK; ana sözleşmesindeki amaçları gereğince; bünyesindeki kooperatiflerin ve iştiraklerinin koordinasyonu, bunların eğitim, denetim, tanıtım ihtiyaçlarının karşılanması, üreticilerin tarımsal girdilerinin uygun şartlarda temini, mali, hukuki, idari ve teknik sorunlarının çözümlenmesi, pancar üretimi ve diğer zirai faaliyetleriyle ilgili her türlü haklarının korunması, üye kooperatiflerin ve bunların iştiraklerinin ulusal ve uluslararası platformlarda temsili, ülkemizde kooperatifçilik fikrinin geliştirilmesi yönünde gayretlerini sürdürmekte ve faaliyetlerini devam ettirmektedir.
İŞTİRAKLERİMİZ
KONYA ŞEKER FABRİKASI A.Ş.
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.; Konya, Eskişehir, Akşehir, Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Konya Sınai Kalkınma A.Ş. ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.nin ortaklıkları ile 10.000.000.- TL sermaye ile 1952 yılında kurulmuştur.
İştirakimizin ilk şeker fabrikası olan Konya Şeker Fabrikasında 19 Eylül 1954 tarihinde üretime başlanmıştır.
1977 yılında yan ürünlerden melas ve yaş küspeyi değerlendirmek üzere 3 üniteden oluşan toplam 400 ton/gün üretim kapasiteli Melaslı Kuru Küspe Fabrikası ve 2003 yılında ise 20 ton/saat kapasiteli zenginleştirilmiş yem tesisi devreye alınmıştır.
Konya Şeker Fabrikasının, yeni gelişen teknolojilere göre modernleştirilmesi ve yeniden revize edilmesi için 50 Milyon $ tutarında yatırım yapılmıştır. Konya Şeker Fabrikası'nda yapılan rehabilitasyon ve yeni yatırımlar; Kapasite artışı, Dikey Kristalizasyon Üniteleri, Bilgisayarlı Otomasyon Sistemi, Kristal Şeker Kurutma ve Soğutma Tesisi, Orta ve Son Şeker Pişirimlerinde Sürekli Sistem, Tam Otomatik Kristal Şeker Ambalajlama Tesisleridir. Bu yatırımlar sonucu günlük işlenen pancar kapasitesi yükselmiş, melasta kalan şeker oranı düşmüş, yakıt giderleri ve işçilik giderleri azalmıştır. Bu sayede iştirakimiz 10 yılda yaklaşık 167 Milyon $ bir kazanç sağlamıştır. Ayrıca şirket, Konya Şeker Fabrikasında, çevreye duyarlılık bilinci ile, son teknoloji ürünü endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi'ni kurmuştur. Böylece daha az su kullanan bu tesis, çevresel dengelere olumlu katkı sağlarken arıtılan sular tarımsal sulamada kullanılabilecek özellikleri yakalamışlardır.
Konya Şeker Fabrikası, 15.11.1997 tarihinde TSE-ISO-EN 9000 Kalite Yönetim Sistemi, 27.02.2006 tarihinde TS-13001 TSE-HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları, 12.11.2007 TSE-ISO EN-22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, 19.11.2007 tarihinde TS-ISO-EN 14.000 Çevre Yönetim Sistemi Belgelerini almıştır.
Konya Şeker Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde 52. büyük şirketi olarak, Türk tarım sektörüne yön veren dev bir sanayi kuruluşu haline gelmiştir. Şirketin en büyük yatırımlarından olan ikinci şeker fabrikası Çumra Şeker Fabrikası'nın temeli 27 Eylül 2003 tarihinde atılmıştır. Bir yıldan daha az bir sürede tamamlanan 14.000 ton/gün pancar işleme kapasiteli Çumra Şeker Fabrikası 25 Eylül 2004 tarihinde üretime başlamıştır.
Çumra Şeker Fabrikasıyla entegre olan yeni tesislerin kurulmasına devam edilmiş ve bunların başında yıllık kapasitesi başlangıçta 52.000 ton olan Türkiye'de ilk defa Sıvı Şeker Üretim Tesisi kurulmuştur. Sıvı Şeker tesisinin kapasitesi Ocak - 2007 tarihinde yeni yatırımla iki katına çıkarılmış ve yılda 140.000 ton sıvı şeker üretecek kapasiteye ulaşmıştır.
Ana üretim konusu olan kristal şekerin daha iyi değerlendirilmesi ve piyasaya sunumunda ürün çeşitliliği hedeflenmiş, bu yöndeki yatırımlara ağırlık verilerek Kristal Şeker Paketleme, Küp Şeker, Sert Şekerleme, Çikolata ve Arı Yemi Şurubu Üretim Tesisleri tamamlanmış ve ürünleri piyasaya sunulmuştur.
Fosil kökenli yakıtların rezervlerinin azalması ve maliyetlerinin yükselmesi, petrol yönünden zengin olmayan ülkemizde petrol ithalatının azalması ve küresel kirlenmeyi engellenmeye katkıda bulunacak olan şirket Çumra Şeker Entegre Tesislerinde 84.000.000 litre/yıl üretim kapasiteli Biyoetanol Tesisi tamamlanarak Eylül-2007 tarihinde üretime başlamıştır.
Ayrıca alanında en modern 2 tesis; Çumra Yem Üretim Tesisi ve Seydibey Tarımsal Ürünler İşleme Entegre Tesisleri 2009 yılı itibariyle hizmete girmiştir.
* * *
KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş.
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.'ne, Bakanlar Kurulu'nun 26.11.1954 tarihli kararı ile kuruluş izni verilmiş, 7 Nisan 1954 tarihinde temeli atılmıştır. 24 Ocak 1955 tarihinde makine montajına ve 2 Ekim 1955 tarihinde deneme kampanyasına başlamıştır. 6 Kasım 1955 tarihinde işletmeye açılmıştır.
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde kendine hep üst sıralarda yer bulmuştur.
* * *
BETA ZİRAAT VE TİCARET A.Ş.
BETA ZİRAAT VE TİCARET A.Ş. 1961 tarihinde kurulan aradan geçen zaman yaptığı çağdaş yatırımlarla büyük aşama kaydederek, Türk tarımına ve Ülke ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Ankara, İzmir, Manyas, Adana, Antalya, Amasya, Konya ve Samsun satış teşkilatları, 31 Pancar Kooperatifi ve 11 başbayii, 1.200'ü aşkın Bayii kanalı ile Türkiye çapındaki üreticilerle buluşarak ülke tarımının hizmet etmektedir.
Her yıl Türkiye şeker pancarı tohum ihtiyacının %40'ı olan 400 ton tohum Türkiye'de BETA tarafından üretilmektedir. Son yıllarda hızla gelişen sera ve örtü altı yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan tohumların üretimi ve ithalatında mesafeler alınmıştır.
Merzifon'da kurulan Türkiye'nin ilk ve tek "Şeker pancarı tohumu kaplama tesisi", Yenişehir'de tamamlanan "biyoteknoloji laboratuarı" ve son teknolojiye sahip "5000 m2 fide üretim tesisleri" şirketimizin son üç yılda ülkemize kazandırdığı önemli yatırımlardır.
* * *
GÜBRETAŞ
Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi 1953 yılında tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik etmek amacıyla kuruldu. Türkiye'nin ilk kimyevi gübre fabrikasını kurdu, ilk fosforlu ve kompoze gübresini üretti.
Ülkemiz doğalgaz, fosfat kayası, potasyum tuzları gibi hammaddelere sahip olmadığı için kimyevi gübre sektörü tamamen yurtdışına bağımlıdır. Gübretaş Karadeniz havzası ülkeleri başta olmak üzere, Ortadoğu'dan ABD'ye, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar dünyanın farklı bölgelerinden ürün ve hammadde tedarik etmektedir. Gübretaş markalı ürünlere Türkiye'nin 2800 noktasından ulaşılabilmektedir. Gübretaş'ın 2008 verilerine göre pazar payı yüzde 27'dir.
Hammadde kaynaklarına sahip ülkelerde yatırım yapma stratejisini benimsedi ve 2008 yılında İran'ın Razi Petrochemical şirketini liderlik ettiği konsorsiyumla birlikte satın aldı. Fosfat kaynaklarına sahip ülkelerde yatırım ve işbirliği arayışları da sürdürülmektedir.
Gübretaş yurtdışı yatırımın hemen ardından uluslararası deniz taşımacılığı işine girdi, bu amaçla kurulan Negmar şirketinin büyük ortaklarından biri oldu. Gübretaş asıl faaliyet alanı olan kimyevi gübrenin yanı sıra tarımın diğer önemli girdisi zirai ilaç sektöründe de faaliyet göstermektedir.